JULIA

Julia was mooi; ze had lange blonde haren, die ze meestal in een vlecht droeg, ogen die altijd glansden en een volle, sensuele mond. Ze had er echter geen idee van dat ze mooi was; zij dacht dat iedereen haar zo aanstaarde omdat ze heel erg lelijk was. Waarom zouden anders alle gesprekken in een café waar ze binnenkwam verstommen, en waarom zouden anders de mensen elkaar op straat aanstoten en haar nawijzen? Zo kwam het dat ze nogal verlegen en schuw was, vooral in gezelschap.
Als ze alleen was voelde ze zich heel wat beter op haar gemak.

Eén van de plaatsen waar ze zich, hoewel niet echt alleen, toch op haar gemak voelde, omdat je er in het donker zat en niemand je kon zien, was de bioskoop. Ze ging er vaak heen, want ze vond het ook heerlijk om zich helemaal in een film te verliezen; vooral de romantische films hadden haar voorkeur.
Na afloop voelde ze zich vaak nog een paar minuten als de heldin van het verhaal en dan liep ze wat meer zelfverzekerd over straat. Dat gevoel duurde echter maar kort, maakte al snel weer plaats voor haar vermeende realiteit. Soms voelde ze zich dan erg somber en dacht ze dat als er al een held voor haar alleen op deze aardbol rond zou lopen, hij haar waarschijnlijk niet eens zou willen redden als hij haar zag.

Op een avond moest Julia zich haasten om op tijd voor de voorstelling te komen. Daardoor had zij zich niet de tijd gegund buiten op het bord te kijken welke films er draaiden, en ze moest er op goed geluk een uitkiezen. Ze bleek geen erg ongelukkige keus te hebben gemaakt, zag ze even later; ook dit was een romantische film. Ze zuchtte, zakte wat onderuit en liet zich meevoeren in die sprookjeswereld. Enkele scènes later, in wat voor de gebruikelijke gang van zaken toch wel een vroegtijdig stadium genoemd kon worden, raakten de held en heldin aan het minnekozen en hielden daar niet meer mee op. Julia had zoiets nog nooit gezien of gevoeld, maar haar inlevingsvermogen was zo groot, dat ze ook nu het gevoel had de heldin te zijn; ze voelde zelf een zachte strelende hand op haar knie. Synchroon met de bewegingen op het witte doek bewoog de hand over haar been, steeds wat hoger, onder haar rokje en tussen haar zijdezachte dijen, die ze onwillekeurig wat uit elkaar gedaan had. Zachte vingertopppen raakten daar een gevoelig knopje aan, speelden ermee, lieten het los om even in de vochtige opening eronder te glijden en gingen terug naar het nu hard geworden knopje om hun spel te hervatten. Een andere hand gleed om haar schouder en bleef daar liggen. Heerlijke gevoelens doorstroomden Julia. Haar hart klopte sneller, haar mond ging een beetje open om geluidloos meer lucht per ademteug binnen te kunnen krijgen, haar buikspieren spanden zich. De vingertoppen versnelden hun bewegingen en een klein geluidje ontsnapte Julia toen een warme golf haar vanuit haar buik overspoelde.

Iets nats en warms zakte op haar borst en beknelde haar arm, waardoor ze haar hand nog maar met moeite tussen haar benen vandaan kon krijgen. Het licht ging aan; aan haar borst lag een snikkende jongeman, zijn arm nog om haar schouder. 'Zo mooi, zo mooi', snotterde hij, haar blouse danig bevlekkend. Hij tilde zijn hoofd op om haar aan te kijken. Julia wilde haar gezicht verbergen, maar hij stamelde weer: 'je was zo mooi, je bent zo mooi, ik hou van je.' 'Oeh', zei Julia en veegde zijn tranen af.

(c) Karin Houkes

Terug naar de index van teksten

 


Ongewijzigd sinds 1 oktober 1996
© Marten Hoekstra
Onderdeel van
http://www.xs4all.nl/~marten