5
In Nederland was de illegaliteit steeds beter georganiseerd.
Maar ook daarvoor al, vanaf het allereerste begin, was de verbinding van het Goulooze apparaat van cruciaal belang.
Al voor de oorlog was Goulooze en zijn groep ondergronds georganiseerd en zij slaagden er ook goed in dat te blijven na de Duitse inval. Bekend is wel dat Goulooze contacten onderhield tussen Moskou en de westerse communisten. Later, na de oorlog toen hij door Paul de Groot uit de partij gewerkt werd, werd hij door De Groot beschuldigd van spionage voor de Engelsen.
Vanuit mijn werk bij GS III weet ik dat dit waar is. Vooral sinds de Nederlandse regering in Engeland zat, hadden wij zelf herhaaldelijk radiografisch contact met Goulooze. Nu Rusland in oorlog was, streefde de Comintern er met haar internationale apparaat naar om ook Amerika in de oorlog te betrekken. Comintern-voorman Dimitroff vreesde dat Rusland niet lang stand zou kunnen houden nu het inderdaad door Duitsland en Japan in haar bestaan bedreigd werd. Dimitroff verzon daarom een prachtige intrige, waarvoor hij het plan van Paul de Groot weer uit de kast haalde. De bewijzen hiervoor kun je vinden in de afschriften van de telegrammen van Goulooze naar Moskou en Engeland, die sinds kort in Moskou zijn in te zien.
Dimitroff en De Groot zetten nu de Nederlandse regering in Londen onder druk. En deze kon nu niets anders dan meespelen.
Ook Nederland was tenslotte gebaat bij deelname van Amerika aan de oorlog, maar tegelijk was men bang voor het lot van Nederlands-Indië.
Het plan van Dimitroff en De Groot zoals dit via Goulooze naar Londen geseind werd, ging als volgt. Naar aanleiding van een aantal nieuwe gruwelijkheden van Japan in China, eisten de Chinezen in het ABCD-handelsoverleg opnieuw een algehele boycot van Japan. Tot nu toe was dit telkens geweigerd, maar nu ging vooral Nederland, en daarna ook Engeland hiermee accoord. De VS hadden op dat moment toch maar heel weinig handel meer met Japan en zij accepteerden deze boycot nu ook.